Review Logo Gratis verzending vanaf €75,-
Review Logo Offerte op maat
Review LogoSnelle levering uit voorraad
0

20 september 2021

1-fase railsysteem uitgelegd

1-fase railsysteem

Je bent op zoek naar een modern railsysteem met daarop wat spots voor thuis. De populariteit neemt sterk toe door het strakke uiterlijk en de veelzijdigheid van de rail. Dat het railsysteem veelzijdig is valt je waarschijnlijk al op aan alle railaccessoires die je kan aanschaffen. Wij snappen dat je door de bomen soms het bos niet meer ziet. We helpen je graag aan de hand van deze pagina om jouw ideale railsysteem aan te schaffen. 

Wat betekent 1-fase?

Het is vrij simpel, we trekken even het voorbeeld van de 3-fase er bij. In het geval van 3-fase heb je als het ware 3 groepen waarop je lampen kunt aansluiten. Zo kan je dit later op aparte schakelaars of dimmers aansluiten.

Bij de 1-fase railsystemen heb je maar 1 groep en kan je maar één schakelaar gebruiken per rail. Alle lampen gaan dus tegelijk aan of uit of worden tegelijkertijd gedimd.

Waarom kiezen voor 1-fase?

De 1-fase railsystemen zijn doorgaans goedkoper omdat er minder bedrading in de rail verwerkt is. Daarnaast zijn ook de spots voor de rail goedkoper te produceren omdat ze niet ingesteld kunnen worden op verschillende groepen. 

Minder bedrading zorgt er ook voor dat de rail compacter is, 1-fase is platte rail en 3-fase is vierkante rail.

Voor toepassingen in huis heeft 1-fase de voorkeur door het gemak. Thuis gebruik je ook normaal gesproken niet meer dan 1-fase tegelijk dus een 3-fase rail is dan wellicht overbodig.

Hoeveel lampen kan ik op een 1-fase railsysteem gebruiken?

Dat bepaal je helemaal zelf, hoewel we railsysteemsets voor je hebben samengesteld met vaak 3 of 5 spots kan je deze zelf uitbreiden met losse spots en 1-fase railaccessoires. 

Kan ik mijn 1-fase rails ook in hoeken ophangen?

Met hoekstukken maak je van jouw rail gemakkelijk andere vormen dan een rechte lijn. Leef je uit met het gebruiken hoekstukken om een L-vorm, U-vorm of zelfs vierkanten en rechthoeken te maken. voor het maken van deze vormen heb je dit hoekstuk nodig.

Mijn 1-fase rail is te lang, kan ik het inkorten?

Je kunt de rails eenvoudig op maat zagen. Het zagen van de 1-fase rail doe je het beste met een scherpe ijzerzaag en begin met zagen aan de onderkant (achterkant) van de rail, zo krijg je de mooiste zaagsnede in je rail. We raden aan het stukje rail niet korter te maken dan 20 cm omdat je er nog een voeding en eindkapje op moet plaatsen. 

Wil je bijvoorbeeld 1,5 meter 1-fase rail? bestel dan 2 delen van 1 meter met een koppelstuk. Van één van de rails zaag je dan 50 cm af. Na het zagen verbind je de delen met het koppelstuk.

Kan ik mijn 1-fase rail in meerdere kamers laten doorlopen?

Wil je beginnen met jouw 1-fase rail in de hal en dit door de muur doortrekken naar de woonkamer? Dit kan, hiervoor neem je een aansluitstuk aan de kant van de hal en een aansluitstuk aan de kant van de woonkamer. Tussen deze aansluitstukken trek je de stroomdraden door je wand heen en sluit je ze aan de andere kant weer aan. 

Let er op dat je maar 1 voeding van het totale systeem aansluit op de meterkast! Stroom op meerdere plaatsen aansluiten op de rail geeft kortsluiting en de rail en spots kunnen hierdoor beschadigen.

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »