- Over ons
- Algemene voorwaarden
- Disclaimer
- Privacy Policy
- Betaalmethoden
- Verzenden & retourneren
- Klantenservice
- Pakket niet ontvangen?
Inbouwspots installeren
Het installeren van LED inbouwspots kan eruit zien als een lastige klus. Met de juiste materialen, een goede handleiding en een dosis nauwkeurigheid is het echter zeker geen onmogelijk taakje. Het is vooral gewoon in kwestie van beginnen! In deze blog leggen we je uit waar je op moet letten tijdens de installatie van inbouwbouwspots. Wel is het belangrijk dat je eerst een lichtplan hebt gemaakt of hebt laten maken, en dat je gaten in het plafond hebt gemaakt waar de inbouwspots komen te hangen.
Inbouwspots kiezen
De installatie van inbouwspots begint natuurlijk bij het uitkiezen van de spots. De inbouwspots kunnen onderling nogal wat verschillen; niet alleen in kleur, maar bijvoorbeeld ook in fitting en lichtsterkte. Bekijk daarom van tevoren goed wat de eisen en wensen zijn voor jouw verlichting. Daarna kun je een keuze gaan maken uit ons assortiment!
Bedrading
Vervolgens heb je een elektrische draad van 230 volt nodig, om die inbouwspots aan elkaar, aan de centraaldoos of aan het stopcontact te verbinden. Je hebt de keuze uit drie soorten elektrische draden:
- 2 x 0,75: voor minder dan 10 inbouwspots
- 2 x 1: voor meer of minder dan 10 inbouwspots
- 2 x 1 hittebestendig: voor meer of minder dan 10 inbouwspots
De hittebestendige draden worden vaak in badkamers en andere vochtige ruimtes met zware elektrische apparaten gebruikt. Hiermee wordt de kans op kortsluiting nog vele malen kleiner.
Om te berekenen hoeveel meter aan kabel je nodig hebt, is het altijd goed om per lamp 20 cm speling in te calculeren. Zo weet je zeker dat je geen kabel te kort komt en kun je makkelijker de spots verbinden.
Dimmer
Wanneer de inbouwspots die je hebt gekozen dimbaar zijn (zoals deze Beneito Faure inbouwspot), kun je ervoor kiezen om deze aan te sluiten op een dimmer. Hiermee kun je zelf de sfeer van de ruimte instellen door de verlichting feller te draaien wanneer je graag meer zichtbaarheid wil, en juist te dimmen wanneer de ruimte om wat meer gezelligheid vraagt. Let er wel op dat je de juiste dimmer in huis hebt; de meeste LED verlichting werkt door middel van fase-afsnijding, terwijl conventionele verlichting werkt met fase-aansnijding dimmers. Wanneer je de verkeerde dimmer gebruikt, kan de verlichting snel kapot gaan. Meer weten over het dimmen van LED verlichting? Lees dan onze blog over dimmers!
Inbouwspots verbinden
Om de draden van de inbouwspots met elkaar of met het lichtnet te verbinden, heb je koppelstukjes nodig. Kroonsteentjes zijn hiervoor de meest gebruikte onderdelen. Met een kleine platkopschroevendraaier of spanningszoeker draai je de schroefjes van de kroonsteentjes open. Vervolgens kun je de juiste draden in de kroonsteentjes steken en de draden vastdraaien door de schroefjes weer terug te draaien.
Parallel schakelen
Inbouwspots worden eigenlijk altijd parallel aan elkaar aangesloten. Het tegenovergestelde hiervan is een serieschakeling. Serieschakelingen zie je bijvoorbeeld vaak terug in kerstlampjes. Het nadeel van een serieschakeling is dat wanneer één lampje kapot gaat, de rest van de verlichting ook gelijk uitvalt. Daarom raden we aan om de inbouwspots parallel te schakelen.
Transformator
Sommige inbouwspots werken niet op 230 volt, maar op een lagere spanning. Let hier goed op bij de aanschaf van jouw inbouwspots. Wanneer de inbouwspots op een lagere spanning werken, moet er een transformator (trafo) tussen het lichtnet en de inbouwspot worden geplaatst. Hou hier dus rekening mee wanneer je de LED inbouwspots gaat installeren.
Zo, nu ben je op de hoogte van de belangrijkste dingen waar je op moet letten tijdens de installatie van inbouwspots. Zorg er daarnaast altijd voor dat je de stroomuitschakelt wanneer je lampen installeert: veiligheid boven alles! Heb je nog vragen over de installatie van inbouwspots? Neem dan gerust contact met ons op. Het team van Qub lichtexperts beantwoordt graag al jouw brandende vragen!
Bel ons
We helpen je graag verder
Voor een snelle reactie
Qub LED Railverlichting
Bedrijvenpark Twente 322E
7602 KL Almelo
Nederland Bekijk op Google Maps
BTW: NL 861651017 B01
KVK: 80371450