Review Logo Gratis verzending vanaf €75 *
Review Logo ECO Friendly
Review LogoSnelle levering uit voorraad
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Review Logo Gratis verzending vanaf €75 *
  Review Logo ECO Friendly
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0

  Black Friday Week | 25% korting op 1-fase railverlichtingSCOOR nu 20% korting met onze EK Deals

  Hoeveel lumen heb ik nodig?

  In vrijwel alle lamp specificaties staat tegenwoordig een getal in lumen. Dit geeft aan hoeveel licht de lamp geeft. Voorheen stond er vaak alleen de wattage van een lamp, maar tegenwoordig zegt dit niet meer zoveel over de lichtsterkte.

  Railverlichting voor thuis/1-fase

  Railverlichting voor thuis ook wel 1-fase verlichting genoemd.

  Bekijk 1-fase verlichting

  Railverlichting voor op kantoor/3-fase

  Railverlichting voor op kantoor ook wel 3-fase verlichting genoemd.

  Bekijk 3-fase verlichting

  Railverlichting voor thuis/Magneet

  Railverlichting met magnetische bevestiging voor thuis.

  Bekijk Magneetverlichting

  In vrijwel alle lampspecificaties staat tegenwoordig een getal in lumen. Dit geeft aan hoe veel licht de lamp geeft. Voorheen stond er vaak alleen de wattage van een lamp, maar tegenwoordig zegt dit niet meer zoveel over de lichtsterkte. Hoe zit dat precies?

  Wat betekent lumen?

  Lumen (lm) is dus de eenheid voor lichtsterkte, ofwel een maat voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht die een lamp uitzendt. Specifiek staat er zichtbaar licht, omdat er ook lampen zijn die naast zichtbaar licht bijvoorbeeld infrarood licht of warmte uitzenden.

  Toen de meeste lampen nog gloeilampen waren, drukte je de lichthoeveelheid uit in watt. Tegenwoordig zijn er echter zo veel verschillende soorten lampen, dat we zijn overgestapt naar lumen. Op deze manier kun je verschillende lampen (halogeenlampen, led lampen, spaarlampen) goed en makkelijk vergelijken. Het wattage geeft namelijk alleen aan wat het elektrisch vermogen van de lamp is, en zegt dus niet meer zo veel over de lichtsterkte van een lamp. Een halogeenlamp van 50 watt straalt niet zo veel licht uit als een LED lamp van 50 watt.

  Lumen vergelijken met watt

  Om makkelijker te kunnen wennen aan het gebruik van de eenheid lumen, vergelijken we de lichtstroom van de lamp in lumen met het vermogen in watt van een gloeilamp. Op het doosje van een LED lamp kan bijvoorbeeld staan dat deze 470 lumen is, en dat dit overeenkomt met een gloeilamp van 40 watt. In de tabel hieronder vergelijken we het aantal lumen van een gloeilamp met de bijpassende wattage.

  Wattage gloeilampLichtopbrengst
  15 watt100-150 lm
  25 watt200-300 lm
  40 watt400-500 lm
  60 watt700-800 lm
  75 watt900-1000 lm
  100 wattmeer dan 1300 lm


  Hoeveel lumen heb ik nodig?

  Deze tabel geldt alleen voor peertjes of rondschijnende lampen, maar niet voor spots. In de lichtbundel van een spot is het licht feller. Daarom hoeft een spot minder lumen te hebben dan een peertje om op een bepaalde plek even veel licht te bieden. Echter schijnt een spot maar op een kleine plek en verlicht een rondschijnende lamp vaak heel de ruimte. Het aantal lumen wat je nodig hebt, hangt dus ook af van de vorm van de lichtbundel van de desbetreffende lamp.

  Om je een idee te geven van lichtstroom in lumen: met 800 lumen kun je makkelijk een kamer verlichten. Een schemerlamp heeft ongeveer een gemiddelde van 200 lumen. Meerdere sfeerlampjes bij elkaar moeten niet veel meer dan 100 lumen per stuk zijn. Maar zoals altijd hangt het aantal lumen wat je nodig hebt vooral af van de plaatsing en het gebruik van de ruimte. Als je een armatuur hebt wat heel erg hoog hangt, heb je natuurlijk meer lumen nodig om goed te kunnen zien dan wanneer een bureaulamp gebruikt. Daarom is het soms handig om verschillende lampen uit te proberen, of een lichtplan te (laten) maken.

  Bekijk ook