Review Logo Gratis verzending vanaf €75 *
Review Logo ECO Friendly
Review LogoSnelle levering uit voorraad
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0
    Review Logo Gratis verzending vanaf €75 *
    Review Logo ECO Friendly
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0

    Black Friday Week | 25% korting op 1-fase railverlichtingSCOOR nu 20% korting met onze EK Deals

    Hoe werkt railverlichting?

    Een van onze meest verkochte productsoorten is toch wel de railverlichting. In deze blog leggen we je alles uit wat je moet weten over railverlichting!

    Railverlichting voor thuis/1-fase

    Railverlichting voor thuis ook wel 1-fase verlichting genoemd.

    Bekijk 1-fase verlichting

    Railverlichting voor op kantoor/3-fase

    Railverlichting voor op kantoor ook wel 3-fase verlichting genoemd.

    Bekijk 3-fase verlichting

    Railverlichting voor thuis/Magneet

    Railverlichting met magnetische bevestiging voor thuis.

    Bekijk Magneetverlichting

    Een van onze meest verkochte productsoorten is toch wel de railverlichting. Railverlichting is een veelzijdige, maar ook vooral praktische vorm van verlichting, die voor veel verschillende winkels of ruimtes geschikt is. Waar railverlichting voorheen alleen gebruikt werkt in supermarkten en kledingwinkels, zie je het nu ook terugkomen in verschillende interieurstijlen.

    Wat is railverlichting?

    Railverlichting is – de naam zegt het al – verlichting die aan een rail hangt. Er zijn verschillende typen railverlichting, maar de meest gebruikte is toch wel de railspot. Verlichting aan een rail kun je 360 graden draaien. Zo kun je de verlichting makkelijk richten waar jij deze wil hebben. Ook kun je de verlichting heel gemakkelijk van plek veranderen in de rail. Wanneer het interieur van jouw winkel omgebouwd wordt, kun je met railverlichting dus heel simpel je lichtplan aanpassen aan het interieur. Dit maakt railverlichting dus enorm geschikt voor de retailsector. Daarnaast heb je voor railverlichting ook maar 1 kabel per rail nodig. Zo hoef je niet per lamp een nieuwe kabel te installeren, maar sluit je heel gemakkelijk jouw gehele lichtplan aan op een paar kabels.

    Hoe bevestig je railverlichting?

    Railverlichting is relatief makkelijk te bevestigen. In dit stappenplan leggen we je uit hoe je dit het beste aanpakt!

    1. Kies de plaats en schakel de stroom uit. Wanneer je een railsysteem wil bevestigen, moet een kant van de rail bij een stroompunt uitkomen waarmee je de rails van stroom kunt voorzien. Schakel ook altijd de stroom uit wanneer je met verlichting aan de slag gaat, en check met een spanningszoeker of de stroom ook daadwerkelijk uitstaat.
    2. Bepaal de vorm van het railsysteem. Door de vele accessoires kun je gemakkelijk een heel netwerk aan rails creëren. Meet je plafond van tevoren dus altijd op en bedenk hoe jouw lichtplan eruit komt te zien.
    3. Bevestig de rails. De rails zijn voorzien van gaten. Je hoeft dus alleen maar met een schroefboormachine gaten in het plafond te boren en de rails vast te schroeven.
    4. Bevestig de elektriciteitsdraden. Begin eerst met het strippen van de draden. Daarna heb je een kroonsteentje nodig; deze heeft twee of drie openingen. Twee van de openingen zijn voor de zwarte en de blauwe draad. In het midden zit vaak nog een opening voor de aardedraad (de geel-groene draad). Wanneer je een geaarde lamp hebt, bevestig je deze draad ook aan het kroonsteentje. Draai de openingen van het kroonsteentje open met een kleine platkopschroevendraaier, steek de draden in de openingen en draai de openingen weer dicht.
    5. Bevestig de railspots aan de rails. Omdat de hele rails van stroom wordt voorzien, kun je de railspots op iedere gewenste plek plaatsen en verplaatsen. Haal wel altijd de stroom eraf wanneer je de spots wil verplaatsen. Vaak kun je de railspots met een eenvoudig kliksysteem in de rails plaatsen. Nu heb je je railsysteem bevestigd!

    Soorten railverlichting

    Bij Qub verkopen we verschillende soorten railverlichting. Naast de klassieke ronde railspots, kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor vierkante railspots of wallwashers. Daarnaast zou je ook hanglampen kunnen verbinden met de rails, door middel van speciale hanglamp adapters. Ook verkopen we zowel zwarte als witte railverlichting. Bekijk het ruime assortiment van Qub, of laat je adviseren door een van onze Qub lichtexperts!

    Het verschil tussen 1-fase en 3-fase railverlichting

    Daarnaast kun je kiezen tussen 1-fase en 3-fase railverlichting. Bij 1-fase railverlichting zijn alle lampen met dezelfde groep verbonden. Zo kun je alle lampen tegelijkertijd aan of uit zetten, of tegelijkertijd dimmen.

    Bij 3-fase railverlichting kun je per lichtrail 3 verschillende verlichtingsgroepen maken. Dit wordt vaak gedaan om ervoor te zorgen dat de elektra niet overbelast raakt, maar heeft als bijkomend voordeel dat de 3 groepen apart van elkaar bestuurd kunnen worden. Je kunt alle 3 de groepen namelijk op aparte dimmers of schakelaars aansluiten. Zo kun je met 3-fase railverlichting zelf op ieder moment kiezen hoeveel licht je in een ruimte wil hebben, of welke objecten je specifiek wil uitlichten. 

    Bekijk ook