Review Logo Gratis verzending vanaf €75 *
Review Logo ECO Friendly
Review LogoSnelle levering uit voorraad
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0

    LED verlichting met een dimmer

    Om de verlichting aan te kunnen passen aan de sfeer van de ruimte, is het vaak een goed idee om een dimmer aan te schaffen. In deze blog vertellen we je meer over verschillende soorten dimmers.

    Railverlichting voor thuis/1-fase

    Railverlichting voor thuis ook wel 1-fase verlichting genoemd.

    Bekijk 1-fase verlichting

    Railverlichting voor op kantoor/3-fase

    Railverlichting voor op kantoor ook wel 3-fase verlichting genoemd.

    Bekijk 3-fase verlichting

    Railverlichting voor thuis/Magneet

    Railverlichting met magnetische bevestiging voor thuis.

    Bekijk Magneetverlichting

    Om de verlichting aan te kunnen passen aan de sfeer van de ruimte, is het vaak een goed idee om een dimmer aan te schaffen. Zo kun je de verlichting feller maken wanneer je graag wat meer zichtbaarheid wil, en juist minder fel draaien wanneer de ruimte vraagt om een gezellige en sfeervolle setting. Met een dimmer zorg je ervoor dat je in 1 ruimte verschillende sferen kunt aanbrengen.

    Wat is een dimmer?

    Een dimmer is een soort schakelaar waarmee je de stroomtoevoer of spanning naar een elektrisch apparaat kunt regelen. De meest bekende dimmer is een lichtdimmer, waarmee je lampen dus feller of minder fel kunt draaien. Een dimmer heeft een minimaal en maximaal vermogen. Wanneer je een lamp wil dimmen die minder vermogen heeft dan deze minimumgrens, zal de lamp gaan knipperen. Wanneer je een lamp wil dimmen met een hoger vermogen dan het maximale vermogen van de dimmer, is de kans groot dat de dimmer stuk gaat. Bekijk dit dus altijd goed wanneer je een dimmer wil installeren.

    Wat voor dimmer heb ik nodig voor LED verlichting?

    Er bestaan grofweg twee verschillende soorten dimmers: dimmers die werken door middel van fase-aansnijding, en dimmers die werken door middel van fase-afsnijding. Fase-aansnijding betekent dat aan het begin van elke schommeling (of fase), de wisselspanning heel even wordt onderbroken. Hoe fase-aansnijding eruit ziet, kun je in de afbeelding hieronder zien.

    Fase aansnijding dimmer grafiek

    Daarnaast zijn er dus ook dimmers die gebruik maken van fase-afsnijding. Fase-afsnijding houdt juist in dat de wisselspanning aan het einde van elke schommeling/fase heel even wordt onderbroken. Dimmers met fase-afsnijding worden eigenlijk altijd gebruikt voor dimbare LED lampen. Hoe fase-afsnijding eruit ziet, is hieronder schematisch weergegeven.

    Fase afsnijding LED dimmen

    Tegenwoordig zijn er ook universele dimmers, die zowel fase-aansnijding als fase-afsnijding ondersteunen. Zo weet je zeker dat jouw lamp dimbaar is met deze dimmer! Let er bij het installeren van een dimmer goed op dat de LED lampen of spots die je gekocht hebt ook dimbaar zijn. Het is niet aan te raden om een dimmer aan te sluiten op een niet-dimbare LED lamp.

    Hoeveel LED spots kunnen er op een dimmer?

    Hoeveel LED spots er op een dimmer kunnen, hangt af van het minimale en maximale vermogen van de dimmer, en natuurlijk het vermogen van de LED spots. Een dimmer die maar 6 LED spots hoeft te dimmen, heeft een ander vermogen dan een dimmer die 16 LED spots moet dimmen. Als vuistregel kun je onthouden dat de aangesloten lampen zo’n 10% lager in vermogen moeten zitten dan het maximale vermogen van de dimmer. Ter illustratie: stel, je hebt een dimmer van 2-100 watt, en LED spots van 4W per stuk. Het is aan te raden om een maximaal vermogen van 90W op de dimmer te plaatsen. Daarom kunnen er dus 90/4 = 22 tot 23 ledlampen van 4W aangesloten worden op deze dimmer.  

    Bekijk ook