Review Logo Gratis verzending vanaf €75 *
Review Logo ECO Friendly
Review LogoSnelle levering uit voorraad
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0

    Welke lichtkleur past bij mij?

    Soms is de lichtkleur een kwestie van smaak maar de kleurtemperatuur heeft ook een functie. Met iedere witte tint verander je de sfeer maar dit kan ook praktische gevolgen hebben bij het uitvoeren van dagelijkse taken. We hebben allemaal associaties met e

    Railverlichting voor thuis/1-fase

    Railverlichting voor thuis ook wel 1-fase verlichting genoemd.

    Bekijk 1-fase verlichting

    Railverlichting voor op kantoor/3-fase

    Railverlichting voor op kantoor ook wel 3-fase verlichting genoemd.

    Bekijk 3-fase verlichting

    Railverlichting voor thuis/Magneet

    Railverlichting met magnetische bevestiging voor thuis.

    Bekijk Magneetverlichting

    Soms is de lichtkleur een kwestie van smaak maar de kleurtemperatuur heeft ook een functie. Met iedere witte tint verander je de sfeer maar dit kan ook praktische gevolgen hebben bij het uitvoeren van dagelijkse taken. We hebben allemaal associaties bij een lichtkleur, die uiteindelijk ook een psychologisch effect hebben. Dit geeft stof tot nadenken bij het kiezen van de juiste kleurtemperatuur van jouw lamp. Wil je weten wat wij adviseren voor je werkplek of woonkamer? Lees dan verder.

    Wat is de lichtkleur en waarom is het belangrijk?

    De kleurtemperatuur van licht is er in verschillende tinten van warm wit licht tot koel daglicht. We drukken dit uit in Kelvin (K). Wat hebben we hieraan? De juiste kleurtemperatuur draagt bij aan het goed kunnen uitvoeren van taken. Stel je voor dat je vlees aan het snijden bent bij warm wit licht, de kans dat je dan het verschil in kleur niet ziet tussen je handen en het vlees is aanzienlijk groter. Zonder dat je het door hebt snijd je jezelf in de vingers. De juiste lichtkleur zorgt ervoor dat je geconcentreerd blijft en minder fouten maakt.

    Aan de andere kant wil je niet alleen praktisch licht maar speelt de sfeer ook een rol. Je kunt een ruimte nog zo gezellig inrichten, als je er een TL-lamp boven hangt oogt dat niet gezellig. De kleurtemperatuur kan je interieur dus maken, maar ook zeker breken.

    Lichtkleur, wat is het verschil?

    De meeste lampen zijn qua lichtkleur wit. Echter kan wit licht onderling nog veel verschillen: van heel warm, bijna oranje licht tot koud, bijna blauwig licht. Hoe zit dat precies? En waar moet je op letten bij de aanschaf van een lamp met een witte lichtkleur?

    Wat is lichtkleur?

    De verschillende soorten wit licht die er bestaan, noemen we de kleurtemperatuur van het licht. Dit drukken we uit in Kelvin. De schaal van kleurtemperatuur is wellicht wat onlogisch; hoe lager de kleurtemperatuur, hoe warmer (en meer oranje) het licht is. Dit geldt andersom natuurlijk ook: hoe hoger de kleurtemperatuur, hoe kouder (en meer blauw) het licht is. Een lamp met een kleurtemperatuur van 2700 Kelvin heeft dus een warmere lichtkleur dan een van 6000 Kelvin.

    Lichtkleur per ruimte

    Wanneer je een kleurtemperatuur voor een bepaalde ruimte wil kiezen, is het belangrijk dat je eerst bedenkt wat de functie van de ruimte is. Moet de ruimte uitnodigend en gezellig overkomen? Kies dan voor een wat warmere kleur en dus een lage kleurtemperatuur. Is het belangrijk dat mensen in de ruimte fris en alert blijven, zoals in een kantoor? Kies dan voor een redelijke koele temperatuur. Wanneer er echt werkzaamheden in de ruimte worden uitgevoerd waarbij extreem goed zicht belangrijk is, kies dan voor een kleurtemperatuur van 6500 Kelvin. Deze lichtkleur komt overeen met daglicht waardoor kleuren goed zichtbaar zijn, maar kan echter ook erg kil en koud overkomen.

    Het effect van lichtkleur

    Naast het feit dat lichtkleur of lichttemperatuur invloed heeft op de impressie van de ruimte, kan de kleur van licht ook nog andere effecten hebben op mensen. Het kan namelijk invloed hebben op je stemming. Denk maar aan de kleur van zonsondergang, die wat geeloranje is. Doorgaans wordt je hier rustig van, en je lichaam maakt zich klaar om te gaan slapen. Een warme kleurtemperatuur is daarom prettig voor in een gezellige woonkamer, maar niet erg handig voor een werkplek! Andersom zorgt koud wit licht er juist voor dat je lichaam alert en wakker wordt. Voor bijvoorbeeld een slaapkamer is koud licht dus niet heel toepasselijk, omdat fel en blauwig licht in de avond ervoor kan zorgen dat je slechter slaapt.

    Welke lichtkleur moet ik kiezen?

    Je weet nu waar je op moet letten bij de aanschaf van wit licht. Denk voordat je een keuze maakt goed na over het doel van de ruimte: wat moet de ruimte uitstralen? En wat voor activiteiten worden er doorgaans in de ruimte uitgevoerd? Op deze manier kun je een goede keuze maken over de juiste kleurtemperatuur. Twijfel je over welke kleurtemperatuur het meest passend is voor jouw ruimte? Vraag ons dan gerust om advies!

    Lichtkleur per ruimte

    Nu je weet dat de lichtkleur dus niet alleen sfeer verhogend kan werken maar ook praktische eigenschappen heeft, geven we je advies bij iedere ruimte. Welke lichtkleur kies je in je kantoor, lunchruimte of winkel?

    Bedrijfsrestaurant

    Het bedrijfsrestaurant of de kantine van je bedrijf kunnen we onderverdelen in twee segmenten. Het deel waar we lunchen of dineren en het deel waar we maaltijden bereiden.

    De lichtkleur voor een bedrijfskeuken moet goed verlicht zijn om te kunnen werken met verse ingrediënten en om de concentratie op peil te houden voor het personeel. We adviseren in de keuken van het bedrijf dan ook te kiezen voor tenminste 4000K koel wit licht tot 6000K daglicht wit.

    Heb je een sfeervol restaurant of bedrijfskantine dan mag je hier gerust een sfeervolle lichtkleur gebruiken. Een warmere lichtkleur wekt een huiskamer en gezellig gevoel op. Dit komt de medewerkers ten goede omdat ze een korte onderbreking krijgen van hun dagelijkse werkzaamheden. De perfecte lichtkleur ligt rond de 2700K warm wit licht tot 3000K helder wit licht. 

    Huiskamer op kantoor

    In moderne bedrijven treffen we steeds vaker een huiskamer aan op kantoor, waar tussen de bedrijven door even tijd is voor wat ontspanning. Het is een plek waar je samenkomt met collega’s en ontspannende activiteiten hebt. Om de huiselijke sfeer te versterken kies je voor een warmere lichtkleur. De gewenste lichtkleur ligt rond de 2700K warm wit licht tot 3000K helder wit licht.

    Kantoor

    In het kantoor wil je licht dat je concentratie bevordert. Wat je zeker wil vermijden is een te donkere warme lichtkleur. Door een te donkere lichtkleur raken je ogen overbelast en raken je ogen misschien oververmoeid. En dat wil je niet tijdens het werken. Je wilt hier graag een werksfeer creëren. Kies daarom voor een lichtkleur tussen de 4000K koel wit licht tot 6000K daglicht wit.

    Retail & Winkel

    Afhankelijk van je product heb je voor je winkel een stijl gekozen met een eigen sfeer. Bij het werken met versproducten als groente en fruit is een heldere lichtkleur een uitkomst. Bij versproducten als kaas en vleeswaren versterkt een warme kleur juist de kleur van de producten.

    Bij een winkel is het niet alleen belangrijk de juiste lichtkleur te kiezen maar ook rekening te houden met de Colour Rendering Index (CRI). Wat dit precies in houd leggen we op een andere pagina uit. Kort gezegd heeft een hogere CRI betere kleur echtheid, dit is iets dat we adviseren aan iedereen die met kleuren werkt. Neem als voorbeeld de kledingzaak of de verfafdeling in de bouwmarkt.

    Betreffende de lichtkleur in de Retail adviseren we tussen de 3000K en 4000K te blijven. Ga niet voor een te warme kleurtemperatuur om vergeling op je producten te voorkomen. Een te koele lichtkleur zorgt voor een kille sfeer en dat willen we voorkomen.

    Conclusie

    Voor iedere functie kies je een andere lichtkleur. De juiste kleur helpt om de sfeer te verhogen en je te helpen niet vermoeid te raken bij het werken. Daarnaast creëer je met de kleurtemperatuur een sfeer die invloed heeft op je stemming. Je hebt daarom op kantoor in een werkomgeving andere verlichting nodig dan in je bedrijfsrestaurant. Op je werkplek wil je concentratie en in je restaurant wil je ontspanning. De juiste lichtkleur draagt bij aan een comfortabele omgeving.

    Bekijk ook