Review Logo Gratis verzending vanaf €75 *
Review Logo ECO Friendly
Review LogoSnelle levering uit voorraad
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0

  Wat houdt de IK-waarde van een armatuur in?

  Een productspecificatie die bij mensen vaak wat onbekend is, is de IK-waarde van een armatuur. In deze blog leggen we uit wat IK-waarden zijn, geven we voorbeelden van veelvoorkomende IK-waarden en leggen we je uit wanneer deze specificatie het meest rele

  Railverlichting voor thuis/1-fase

  Railverlichting voor thuis ook wel 1-fase verlichting genoemd.

  Bekijk 1-fase verlichting

  Railverlichting voor op kantoor/3-fase

  Railverlichting voor op kantoor ook wel 3-fase verlichting genoemd.

  Bekijk 3-fase verlichting

  Railverlichting voor thuis/Magneet

  Railverlichting met magnetische bevestiging voor thuis.

  Bekijk Magneetverlichting

  Een productspecificatie die bij mensen vaak wat onbekend is, is de IK-waarde van een armatuur. In deze blog leggen we uit wat IK-waarden zijn, geven we voorbeelden van veelvoorkomende IK-waarden en leggen we je uit wanneer deze specificatie het meest relevant is. 

  Wat zijn IK-waarden?

  Dit is een waarde die weergeeft hoe goed een armatuur tegen mechanische impact van een bepaald aantal Joule (J, eenheid voor energie) bestand is. Een IK-waarde wordt ook wel de slagvastheid genoemd. De schaal van IK-waarden loopt van 0 tot 10. Hoe hoger de waarde, hoe beter het armatuur bestand is tegen schokken. Soms zul je ook een IK-waarde van meer dan 10 tegenkomen. Deze waarde is echter geëxtrapoleerd vanaf 20 Joule en dus vaak niet goed getest.

  Meest voorkomende IK-waarden

  Hieronder vind je een aantal voorbeelden van de meest voorkomende IK-waarden, met bijbehorende mechanische impact.

  • IK 02: weerstand tegen schokken van 0,2 Joule. Dit is een standaard slagvastheid van bijvoorbeeld een open armatuur.
  • IK 04: weerstand tegen schokken van 0,5 Joule. Dit is een standaardplus slagvastheid van bijvoorbeeld een standaard armatuur met een versterkt optisch systeem.
  • IK 07: weerstand tegen schokken van 2 Joule. Dit is een versterkt armatuur, bijvoorbeeld een standaard armatuur wat uitgerust is met een raster.
  • IK 08: weerstand tegen schokken van 5 Joule. Dit is een vandalismebeschermend armatuur, bijvoorbeeld een gesloten armatuur met een glazen kap.
  • IK 10: weerstand tegen schokken van 20 Joule. Dit is een vandalismebestendig armatuur, bijvoorbeeld een volledig gesloten armatuur.

  Welke IK-waarde heb ik nodig?

  Bij bovenstaande waarden zal de armatuur wellicht wel deuken of buigen, maar de lamp zelf zal intact blijven. Om de lamp in de armatuur goed te kunnen beschermen, is het dus belangrijk dat de IK-waarde past bij de functie van het armatuur. Verwacht je dat een armatuur flinke klappen kan ontvangen, omdat het bijvoorbeeld op een plek hangt waar veel vandalisme plaatsvindt? Dan is het goed om te kijken naar een hogere IK-waarde. Zo weet je zeker dat de lichtbron niet onnodig kapot gaat.

  Bekijk ook