Review Logo Gratis verzending vanaf €75 *
Review Logo ECO Friendly
Review LogoSnelle levering uit voorraad
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0

  Wat is LED verlichting?

  Tegenwoordig is LED verlichting dé verlichtingssoort op de markt. Maar wat is LED verlichting precies, en hoe werkt het?

  Railverlichting voor thuis/1-fase

  Railverlichting voor thuis ook wel 1-fase verlichting genoemd.

  Bekijk 1-fase verlichting

  Railverlichting voor op kantoor/3-fase

  Railverlichting voor op kantoor ook wel 3-fase verlichting genoemd.

  Bekijk 3-fase verlichting

  Railverlichting voor thuis/Magneet

  Railverlichting met magnetische bevestiging voor thuis.

  Bekijk Magneetverlichting

  Tegenwoordig is LED verlichting dé verlichtingssoort op de markt. In een gemiddelde bouwmarkt of lampenzaak bestaat het grootste deel van de lampen uit LED verlichting, en ook bij Qub verkopen we enkel LED lampen. Soms zou je bijna vergeten dat LED verlichting een relatief nieuwe technologische ontwikkeling is. Maar wat is LED verlichting precies, en hoe werkt het?

  Hoe werkt LED verlichting?

  LED staat voor Light Emitting Diode. Deze verlichting werkt heel anders dan conventionele verlichting. In een gloeilamp wordt er simpelweg stroom door een draadje gestuurd, waardoor deze warm wordt en daarbij ook licht uitstraalt. Het nadeel hiervan is dat er natuurlijk enorm veel stroom verloren gaat aan warmte. LED verlichting werkt door middel van geladen en ongeladen deeltjes. Zodra een negatief geladen deeltje (een elektron) in aanraking komt met een positief deeltje, verliest de elektron energie. Deze energie is in de vorm van een foton, en deze fotonen vormen de lichtstraal.

  Hoe lang gaat LED verlichting mee?

  Gloeilampen moeten doorgaans vervangen worden wanneer het draadje is doorgebrand. Bij LED lampen is dit niet het geval, omdat LED lampen niet zo'n draadje bevatten. Hoe lang een LED lamp mee gaat, hangt af van verschillende factoren. Verschillende typen LED lampen hebben verschillende levensduren. Ter indicatie: LED lampen gaan zo’n 15.000 tot 100.000 uur mee. Dit is een forse verbetering ten opzichte van conventionele verlichting: de beste spaarlampen gaan zo’n 20.000 uur mee, halogeenlampen maar 4000 uur en gloeilampen slechts 1000 uur! Hierdoor hoef je LED lampen dus veel minder vaak te vervangen en zijn deze lampen dus een goede investering voor de lange termijn.

  Wat zijn de voordelen van LED verlichting?

  Naast het feit dat LED verlichting dus heel lang mee gaat, brengt de overstap op LED lampen nog meer voordelen met zich mee. Zo bevatten LED lampen geen giftige stoffen; iets wat bij bijvoorbeeld TL buizen of spaarlampen wel het geval is. Daarnaast is LED verlichting een stuk duurzamer dan conventionele verlichting, waarmee je op de lange termijn een hele hoop stroom kan besparen. Een gemiddelde LED lamp is tot wel 90% efficiënter dan conventionele verlichting! Doordat een LED lamp zoveel stroom bespaart, is de lamp hiermee dus ook een stuk beter voor het milieu. Ook zijn LED lampen altijd te recyclen. Gooi LED lampen dus nooit zomaar bij het restafval, maar lever ze in bij een recyclepunt bij jou in de buurt.

  Kan ik LED verlichting dimmen?

  Dat kan zeker! Het dimmen van LED verlichting werkt wel net even anders dan het dimmen van conventionele verlichting. Je hebt namelijk een speciale LED dimmer nodig. Waar conventionele verlichting over het algemeen gedimd wordt door middel van fase aansnijding, werken de meeste dimbare LED lampen door middel van fase-afsnijding. Wanneer je de verkeerde dimmer gebruikt, gaat je LED lamp knipperen en gaat deze ook binnen de kortste keren kapot. Bekijk dus van tevoren goed wat voor dimmer je nodig hebt! Weet je niet helemaal zeker of jouw lamp compatibel is met de dimmer in jouw huis? Neem dan gerust contact met ons op voor advies!

  Benieuwd welke LED lampen wij allemaal in ons assortiment hebben? Bekijk dan snel onze webshop!

  Bekijk ook