Review Logo Gratis verzending vanaf €75 *
Review Logo ECO Friendly
Review LogoSnelle levering uit voorraad
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Review Logo Gratis verzending vanaf €75 *
  Review Logo ECO Friendly
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0

  Black Friday Week | 25% korting op 1-fase railverlichtingSCOOR nu 20% korting met onze EK Deals

  Wat zijn IP-waarden?

  Een van de meest gebruikte specificaties van een lamp of armatuur, is de IP-waarde. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over IP-waarden, en wanneer deze waarde voor jou bruikbaar is.

  Railverlichting voor thuis/1-fase

  Railverlichting voor thuis ook wel 1-fase verlichting genoemd.

  Bekijk 1-fase verlichting

  Railverlichting voor op kantoor/3-fase

  Railverlichting voor op kantoor ook wel 3-fase verlichting genoemd.

  Bekijk 3-fase verlichting

  Railverlichting voor thuis/Magneet

  Railverlichting met magnetische bevestiging voor thuis.

  Bekijk Magneetverlichting

  Een belangrijke waarde die bijna altijd tussen de specificaties van een lamp staat, is de IP waarde. Maar wat betekent deze waarde eigenlijk? In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over IP-waarden, en wanneer deze waarde voor jou bruikbaar is.

  IP-waarden

  IP staat voor International Protection rating en geeft aan hoe goed de lamp beschermd is tegen vloeibare of vaste stoffen. De IP-waarde bestaat altijd uit twee cijfers. Het eerste cijfer staat voor de mate van bescherming tegen vaste deeltjes zoals stof. Het tweede cijfer staat voor de mate van bescherming tegen vocht en water. Voor veel binnenruimtes is een waarde van IP20 al voldoende; dit betekent dat de lamp stofdicht is. Voor vochtige ruimtes zoals badkamers of voor buitenverlichting zijn vaak hogere IP-waarden aan te raden.

  Voorbeelden van IP-waarden

  Op het gebied van verlichting zul je de volgende IP-waarden vaak tegenkomen:

  • IP20: Stofdicht
  • IP21: Drupwaterdicht
  • IP23: Regenwaterdicht
  • IP44: Spatwaterdicht (geschikt voor rondom bad en beschutte plaatsen)
  • IP54: Spatwaterdicht en stofvrij
  • IP65: Beschermd tegen waterstralen
  • IP67: Stofdicht en beschermd tegen onderdompeling gedurende 30 minuten (geschikt voor vijververlichting of in de douche)
  • IP68: Stofdicht en beschermd tegen verblijf onder water (kan door alle weersinvloeden geraakt worden)

  Welke IP-waarde kies ik voor de badkamer?

  Voor toepassingen in een badkamer of andere vochtige ruimtes, kunnen we de verlichting opdelen in 3 categorieën. Categorie 1 zijn alle lampen die dicht bij de douche of het bad hangen. Hier is vaak veel vocht en water. Om gevaarlijke situaties te voorkomen, is het in deze categorie is dus ook handig om lampen te nemen met een waarde van minimaal IP65. Zo is de lamp goed beschermd tegen water.

  Categorie 2 bestaat uit de lampen die bijvoorbeeld rond de wastafel en het bad hangen. Dit zijn plekken waar de lampen nog steeds directe waterdruppels kunnen ontvangen. Voor deze categorie wordt een waarde van minimaal IP44 aangeraden.

  Categorie 3 bestaat uit alle overige lampen in de badkamer (of vochtige ruimte). Hier zullen de lampen geen directe waterstralen ontvangen, maar moeten ze wel nog steeds beschermd zijn tegen condensvorming. Voor deze laatste categorie zorgt een waarde van minimaal IP21 voor de meest veilige situatie, en de langste levensduur voor de lamp in kwestie.

  Welke IP-waarde kies ik voor buiten?

  Buitenverlichting moet natuurlijk goed beschermd zijn tegen allerlei weersomstandigheden. Het is dan ook belangrijk om vooral bij buitenverlichting goed te kijken naar de IP-waarde van een lamp. Ook buiten kunnen we de verlichting opdelen in 3 categorieën. Allereerst categorie 1, waartoe de lampen behoren die tegen alle weersomstandigheden bestand moeten zijn. Deze lampen hebben natuurlijk een hoge waarde nodig, namelijk minimaal IP65. Wil je verlichting in de vijver plaatsen? Kies dan voor minimaal IP67. Deze verlichting kan namelijk ondergedompeld worden in water.

  Categorie 2 omvat lampen die dicht tegen een muur of dak worden geplaatst. Hierdoor hebben de lampen nog redelijk wat beschutting, maar wordt desondanks toch een waarde van minimaal IP44 aangeraden. De laatste categorie, categorie 3, omvat alle lampen die echt beschut worden opgehangen. Denk bijvoorbeeld aan lampen op een overdekt balkon. Deze verlichting zal niet direct in aanraking komen met extreme weersomstandigheden, maar desondanks wel met vochtigheid. Daarom wordt aanbevolen om voor deze lampen een minimumwaarde van IP23 te kiezen.

  Bekijk ook