Review Logo Gratis verzending vanaf €75 *
Review Logo ECO Friendly
Review LogoSnelle levering uit voorraad
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0

  1-fase railverlichting installeren

  Het installeren van 1-fase railverlichting lijkt een hele klus. In dit kennisbankartikel leggen we je uit waar je op moet letten bij het aansluiten en installeren van jouw 1-fase railverlichting.

  Railverlichting voor thuis/1-fase

  Railverlichting voor thuis ook wel 1-fase verlichting genoemd.

  Bekijk 1-fase verlichting

  Railverlichting voor op kantoor/3-fase

  Railverlichting voor op kantoor ook wel 3-fase verlichting genoemd.

  Bekijk 3-fase verlichting

  Railverlichting voor thuis/Magneet

  Railverlichting met magnetische bevestiging voor thuis.

  Bekijk Magneetverlichting

  Je bent ongeveer 30 minuten verwijdert van een topresultaat!

  Benodigdheden:

           

  Railverlichting installeren is goed zelf te doen, het is wel handig om ervaring te hebben met het installeren van een lamp. Kom je daar niet helemaal uit dan kan je het best advies inwinnen van een professional. Op Werkspot vind je gemakkelijk hulp bij het installeren van verlichting. 

  Op maat zagen railverlichting

  Zagen / voorbereiden

  Houd rekening bij het opmeten van de railverlichting dat sommige koppelstukken, aansluitpunten of extra's lengte toevoegen of verliezen als je andere materialen gebruikt. Alle maten lees je hier: inmeten railverlichting.

  Inkeping koppelstuk maken

  Op het einde van de rails zit standaard een inkeping zodat je het koppelstuk in de rails kunt schuiven. Deze inkeping valt weg zodra je een rail gezaagd hebt. Je kunt deze inkeping gemakkelijk zelf weer aanbrengen door met een tang een middenstrookje weg te knippen uit de rail. Neem hiervoor een voorbeeld aan het stukje dat je net hebt gezaagd. Teken indien gewenst deze vorm over op de kant zonder inkeping. 

  Zonder inkeping te maken zal je koppelstuk niet volledig in de rails schuiven en dat zorgt voor onveilige situaties.

  Aftekenen en Vastzetten

  Hoe monteer ik mijn rail aan het plafond?

  Kies voor de bevestiging geschikte pluggen, dit is afhankelijk van je plafond. Gebruik deze handige pluggenwijzer.

  Zet de eerste rail tegen het plafond en teken de schroefgaten af. Zorg ervoor dat je de lengte van het aansluitstuk ook meeneemt voor de juiste plaatsing bij het lichtpunt. Je kunt ervoor kiezen om het aansluitstuk vooraf aan te sluiten en daarna tegen het plafond te plaatsen om dit af te tekenen. Werk voor het gemak met twee personen.

     

   

  Aansluiten en Koppelen  

  Hoe sluit ik mijn aansluitstuk aan?

  Je aansluitstuk zorgt ervoor dat de stroomdraad vanuit je plafond je rails in kan. Het aansluiten van dit blokje doe je door het kapje te verwijderen met een schroevendraaier. Je vindt twee schroefklemmen met de letters: L / N:  L= bruin/zwart N=Blauw 

  Tevens vindt je een derde draad, hierop sluit je de geel/groene draad aan voor de aarding van je rails en railspots.

     

  Hoe sluit ik mijn middenvoeding aan? (optioneel)

  Schroef de plastic deksel van de middenvoeding af door de twee schroeven los te maken. Je draden uit het plafond sluit je aan op 1 kant van de middenvoeding, de aanwezige draden moeten blijven zitten. Dat zorgt ervoor dat de stroom zowel naar links als rechts worden doorgeven aan je rails.

  Onder de L en N schroef heb je dus 2 draden, 1 van de middenvoeding én 1 uit je plafond.

   

  Hoe werken de koppelstukken

  Maak de schroef los op het koppelstuk, zo kan je het onderdeel in de rails schuiven. Houdt tijdens het inschuiven de overstaande kant tegen zodat dit er niet uitschuift tijdens montage. Let er goed op dat de koperen stroken de koperen binnendraad raken van de rails. Goed contact is belangrijk voor een werkend eindresultaat. Koppelstuk in de rails geschoven? Dan kan je de schroef aandraaien.

   

  Hoe plaats ik de GU10 lichtbron in de Focus III railspots

   

  Railspot aansluiten op de 1-fase rails

   

  1-fase Hanglamp adapter installeren

  Schroef op de onderkant de twee schroefjes open. Binnen in de behuizing vind je een schroefklem voor de Fase (Bruin) Nul (Blauw) en Aarde (Groen/Geel). Deze sluit je aan op de hanglamp die je wenst te monteren aan je rail.

  Handleiding 1-fase railverlichting installeren

  Let op: Het is essentieel om een aardingsdraad te gebruiken bij het installeren van een stroomrail. De plaatsing van de aardingsdraad in de rail is ook belangrijk om over na te denken. Afhankelijk van of de draad naar links of rechts gaat, heb je een specifieke connector nodig. Voor een recht stuk stroomrail is de zijde van de aarding minder belangrijk, omdat je simpelweg de rail kunt draaien op basis van de gekozen verbinding.

  Bestel direct de bijpassende producten

  Bekijk ook