Review Logo Gratis verzending vanaf €75 *
Review Logo ECO Friendly
Review LogoSnelle levering uit voorraad
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0

  Wat betekent lux?

  Wanneer je wilt weten hoe veel licht een bepaalde lichtbron uitzendt, kijk je vaak naar het aantal lumen wat op de lamp staat. Echter betekent dit niet dat je hieruit gelijk kunt afleiden hoe veel licht van de lamp op bijvoorbeeld je bureau of werkplek va

  Railverlichting voor thuis/1-fase

  Railverlichting voor thuis ook wel 1-fase verlichting genoemd.

  Bekijk 1-fase verlichting

  Railverlichting voor op kantoor/3-fase

  Railverlichting voor op kantoor ook wel 3-fase verlichting genoemd.

  Bekijk 3-fase verlichting

  Railverlichting voor thuis/Magneet

  Railverlichting met magnetische bevestiging voor thuis.

  Bekijk Magneetverlichting

  Wanneer je wilt weten hoe veel licht een bepaalde lichtbron uitzendt, kijk je vaak naar het aantal lumen wat op de lamp staat. Echter betekent dit niet dat je hieruit gelijk kunt afleiden hoe veel licht van de lamp op bijvoorbeeld je bureau of werkplek valt. Dit meten we namelijk niet in lumen, maar in lux.

  Wat is lux?

  Lux is simpel gezegd de hoeveelheid licht wat op een oppervlakte valt. Om het wat specifieker te maken: lux is het aantal lumen (het licht wat de lamp uitzendt) per vierkante meter, en wordt dus ook aangeduid in lm/m­­2. Het aantal lux wordt beïnvloed door de afstand tussen de lichtbron en het oppervlak waarop gemeten wordt. Op een oppervlak wat op 1 meter van de lichtbron staat, valt logischerwijs meer licht dan op een oppervlak wat 5 meter van de lichtbron staat. Denk maar aan een leeslamp die je ’s avonds aanklikt: onder de lamp kun je je boek goed lezen, omdat de lux waardes daar hoog zijn. Maar als je wat verder weg van de lamp gaat zitten, valt het boek al bijna niet meer te lezen. Het aantal lumen van de lamp is nog steeds hetzelfde, maar het aantal lux op de bladzijdes van je boek is afgenomen.

  Wat zijn gangbare lux waardes?

  Natuurlijk zijn er ook richtlijnen om te beoordelen of de lux waardes in een ruimte voldoende zijn. Zo worden er in kantoren lux waardes van ongeveer 300-500lx gehanteerd. Ter vergelijking: indirect zonlicht heeft ongeveer een waarde van 10.000 lux, en een woonkamer vaak maar 50 lux. De lux waarde die nodig is, hangt natuurlijk vooral af van de functie van de ruimte.

  Wanneer zijn lux waardes belangrijk?

  Lux waardes zijn dus belangrijk wanneer je wil beoordelen of een oppervlakte of werkplek genoeg verlicht is, of bij het maken van een lichtplan. Natuurlijk hangt de lichtsterkte van de lichtbron hiermee samen, maar belangrijk is ook om naar de plaatsing van de lichtbron te kijken. Dit heeft namelijk veel invloed op het aantal lux op een oppervlakte. Wanneer wij bij Qub een lichtplan maken, kijken we dus naast het aantal lumen van de lamp ook voornamelijk naar de lux waardes op verschillende oppervlakten.

  Meer weten over lux waardes? Of ontvang je graag advies over de verlichting van een ruimte? Neem dan gerust contact met ons op. Het team van Qub lichtexperts helpt je graag verder!

  Bekijk ook