Review Logo Gratis verzending vanaf €75 *
Review Logo ECO Friendly
Review LogoSnelle levering uit voorraad
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0

  Waar staat UGR verblindingsfactor voor?

  Een van de begrippen die vaak voorkomt in de specificaties van een lamp, of bij het maken van een lichtplan, is de UGR verblindingsfactor. Omdat dit vaak een relatief onbekend begrip is, leggen we je in deze blog meer uit over de UGR.

  Railverlichting voor thuis/1-fase

  Railverlichting voor thuis ook wel 1-fase verlichting genoemd.

  Bekijk 1-fase verlichting

  Railverlichting voor op kantoor/3-fase

  Railverlichting voor op kantoor ook wel 3-fase verlichting genoemd.

  Bekijk 3-fase verlichting

  Railverlichting voor thuis/Magneet

  Railverlichting met magnetische bevestiging voor thuis.

  Bekijk Magneetverlichting

  Een van de begrippen die vaak voorkomt in de specificaties van een lamp, of bij het maken van een lichtplan, is de UGR verblindingsfactor. Omdat dit vaak een relatief onbekend begrip is, leggen we je in deze blog meer uit over de UGR, welke factoren hierin een rol spelen en waar je op moet letten wanneer je lichthinder wil minimaliseren. 

  Waar staat UGR verblindingsfactor voor?

  UGR staat voor Unified Glare Rating. Dit is een waarde die aangeeft in hoeverre lampen en armaturen lichthinder of schittering veroorzaken vanuit een bepaalde positie. Denk maar aan autolampen die via je spiegel precies in je ogen schijnen: ook dat is een vorm van glare. Voor binnenverlichting zijn er normen en adviezen waaraan lampen en armaturen moeten voldoen om geen of zo min mogelijk lichthinder te veroorzaken.

  Wat is het belang van de UGR waarde?

  De UGR waarde is iets wat vaak onderschat wordt binnen het maken van een lichtplan voor bedrijven, maar is desondanks toch zeker van belang. Lichthinder kan namelijk invloed hebben op hoe je presteert. Wanneer je je ergert aan het licht, werk je natuurlijk net even wat minder lekker dan wanneer je je comfortabel voelt. Naast goede zichtbaarheid is de UGR waarde dus zeker een belangrijke factor om mee te nemen.

  De aanbevolen maximale UGR waarde hangt af van de werkzaamheden die binnen een ruimte verricht worden. Zo mag bij kantoorwerk de UGR niet hoger zijn dan 19, en bij industrieel werk niet hoger dan 25. In gangen en passages geldt een maximale UGR van 28, omdat men daar over het algemeen minder tijd doorbrengt.

  Welke factoren spelen een rol bij het bepalen van UGR waardes?

  Naast het feit dat de UGR afhangt van de lamp zelf, kan ook de armatuur invloed hebben op lichthinder. Een armatuur dat enorm spiegelt zal bijvoorbeeld een hogere UGR veroorzaken dan een mat armatuur. Ook oppervlakten in de ruimte zelf kunnen hierop invloed hebben. Gladde, spiegelende bureaus zullen bijvoorbeeld eerder lichthinder veroorzaken, omdat het licht hierin weerkaatst. Daarnaast kan ook de positie van een werkplek bepalen of men last heeft van het licht. Al met al zijn er veel factoren die invloed hebben op de UGR, en daarmee op de ervaring en het comfort van de ruimte.

  Meer weten over hoe je lichthinder kunt voorkomen of verminderen? Neem dan gerust contact met ons op! Het team van Qub lichtexperts helpt je graag verder. 

  Bekijk ook