Review Logo Gratis verzending vanaf €75 *
Review Logo ECO Friendly
Review LogoSnelle levering uit voorraad
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0

  Inmeten van railverlichting

  Wil je railverlichting monteren, maar weet je niet precies wat de beste manier is om je rail afmeting te bepalen? In dit blog geven we je tips voor het bepalen van de afmeting van jouw railverlichting.

  Railverlichting voor thuis/1-fase

  Railverlichting voor thuis ook wel 1-fase verlichting genoemd.

  Bekijk 1-fase verlichting

  Railverlichting voor op kantoor/3-fase

  Railverlichting voor op kantoor ook wel 3-fase verlichting genoemd.

  Bekijk 3-fase verlichting

  Railverlichting voor thuis/Magneet

  Railverlichting met magnetische bevestiging voor thuis.

  Bekijk Magneetverlichting

  Wil je railverlichting monteren, maar weet je niet precies wat de beste manier is om je rail afmeting te bepalen? In dit blog geven we je tips voor het bepalen van de afmeting van jouw railverlichting.

  Wanneer je rails gaat inmeten, hebben we het over de belangrijkste maat van de rail: de buitenwerkse maat. Deze maat is bepalend voor de grootte van de rail. Om ervoor te zorgen dat er een mooi resultaat ontstaat is het belangrijk dat het inmeten op de juiste manier gedaan wordt. Ga daarom zorgvuldig om met de maten uit onderstaande tabel om er zeker van te zijn dat jij de juiste maat in huis haalt. De maat van railverlichting is afhankelijk van de vorm en lengte van je rail. Railverlichting heeft verschillende koppelstukken met elk een andere afmeting die tussen je rails komen. Railverlichting kan je namelijk in een rechte lijn, L-vormige hoek of zelfs als vierkant aansluiten.

  Tips bij het inmeten van railverlichting

  • Meet voor gemak de afstand van je rail op de vloer (controleer wel of je rails geen obstakels tegenkomt op het plafond)
  • Houd rekening met extra koppelstukken die je nodig hebt bij het gebruik van meerdere rails.
  • Je berekent de totale buitenwerkse maat van voeding, rail, koppelstuk tot eindkap. (maten in de tabel)
  • Railverlichting is in te korten met een ijzerzaag, kom je met de maten niet helemaal uit? Dan maak je dit zelf eenvoudig op maat.
  • Bekijk vooraf waar jouw lichtpunt (centraaldoos) zich bevind. Dit bepaalt namelijk of je een eindvoeding of middenvoeding gaat gebruiken.
  • Rails langer dan 1,5 meter moeten verzonden worden met een koerier, hier kunnen hogere kosten aan verbonden zijn. Kortere rails zijn dus vaak een goedkoper alternatief.

  Inmeet tips bij een i-vorm / rechte lijn

  Een rechte lijn van railverlichting is de gemakkelijkste vorm om in te meten. Je start aan het uiterste van je rail en bepaald het andere uiterste. De rails bouw je bijvoorbeeld als volgt op: eindvoeding - rail 1m - i-koppelstuk - rail 1m - eindkap of in het geval van een middenvoeding: eindkap - rail 1m - middenvoeding - rail 1m - eindkap.

  Inmeet tips bij een L-vorm / hoek

  Wil je jouw railverlichting in een L-vorm aanleggen om de ruimte te benadrukken dan meet je de twee zijden van jouw hoek op. Je wilt bijvoorbeeld een rail aanleggen van 2 bij 1 meter waarbij je van begin tot eindpunt vanaf één lichtpunt wilt aansluiten. De rails bouw je dan als volgt op: Eindvoeding - 1m rail - L-koppelstuk - 1m rail - i-koppelstuk - 1m rail - eindkap of in het geval van een middenvoeding: Eindkap - 1m rail - L-koppelstuk - 1m rail - middenvoeding - 1m rail - eindkap.

  Inmeet tips bij een vierkant of rechthoek

  Je kunt railverlichting zelfs in een rechthoek of vierkant aanleggen. Dit kan een mooi eindresultaat geven bijvoorbeeld wanneer je twee rails parallel van elkaar toch onderling wilt verbinden. Bij een rechthoek sluit je altijd jouw lichtpunt aan vanuit een middenvoeding. Er is wel één uitzondering, bij 3-fase railverlichting heb je de mogelijkheid om je voeding in een L-koppelstuk te beginnen. Voor het aanleggen van een rechthoek gebruik je deze onderdelen: L-koppelstuk - 1m rail - L-koppelstuk - 1m rail - middenvoeding - 1m rail - L-koppelstuk - 1m rail - L-koppelstuk - 1m rail - middenvoeding - 1m rail.

  In het bovestaande voorbeeld gebruiken we twee middenvoedingen, zo hoef je namelijk niet je rechthoek af te zagen aan één zijde. De middenvoeding kan bijvoorbeeld 10cm lang zijn, voeg je er maar een toe dan heb je dus aan de overzijde een tekort en krijg je de rails niet aangesloten. Hiervoor passen we twee keer een middenvoeding toe waarvan we er maar 1 op het lichtpunt aansluiten.

  Productafmetingen 1-fase/3-fase en magnetische railverlichting

  In het onderstaande overzicht zijn de productspecificaties van 1-fase, 3-fase en magnetische railverlichting profiel weergegeven. Voor het bepalen van de buitenwerkse maat tel je onderstaande afmetingen op bij de lengte van je rail.

   1-fase rail Focus1-fase Premium3-fase rail ProMagnetische rail
  Rail lengte (1 M)925 mm1000 mm930 mm1000 mm
  Rail lengte (1,5 M)   1500 mm
  Rail lengte (2 M)1925 mm2000 mm1930 mm2000 mm
  Rail lengte (3 M)  2930 mm 
  Rail hoogte22 mm18 mm31 mm53 mm
  Rail breedte36 mm35 mm32 mm26 mm
       
  Eindkap3 mm3 mm3 mm2 mm
  Eindvoeding75 mm65 mm70 mmn.v.t. (intern)
  Middenvoeding  100 mm n.v.t. (intern)
  i-koppelstuk10 mm4 mm0 mm (naadloos)0 mm (naadloos)
  L-koppelstuk35 mm x 35 mm 65 mm x 65 mm 

  Bekijk ook