Verlichting Kiezen

TL naar led

Waag de overstap van tl naar led. Waar het voor veel bedrijven tien jaar geleden nog geen prioriteit had om led-verlichting aan te schaffen, kunt u nu niet meer zonder. Of u een kantoor hebt, winkel of magazijn voor iedereen zijn er voordelen aan led-verlichting.

Zeker als bedrijf moet er alles aan gedaan worden om de verlichting optimaal te houden. De lagere energierekening na vervanging kan doorslaggevend zijn.

Start met vervangen van de verlichting

Basisverlichting verlicht rondom en zorgt voor een egale verlichting op iedere plek in uw kantoor of bedrijfsruimte. Deze verlichting komt in grote aantallen voor in ieder bedrijf en is dus gemakkelijk zonder een lichtplan te vervangen.

Deze verlichting is meestal aan of in het plafond bevestigd, zoekt u de basisverlichting dan kan een blik omhoog al genoeg zijn. De tl armaturen zijn doorgaans vierkant of rechthoekig. Is dat het geval? dan is het een fluitje van een cent om uw verlichting te vervangen.

De lichtkleur bepalen

Sinds de komst van LED-verlichting hebben we een algemene term afgesproken om aan te duiden hoe warm of koud het licht is. Dit noemen we de Kelvinwaarde (K).

De lichtkleur kennen we allemaal van warm kaarslicht tot helder blauw.

  • 3000K Warm wit licht, vergelijkbaar met de lichtkleur in uw huiskamer.
  • 4000K Helder wit licht, goed voor concentratie op kantoor.
  • 6000K Koel wit licht, vaak terug gevonden in clean rooms en magazijnen.

De lichtkleur bij TL-buizen

  • Kleur 830 = 3000K
  • Kleur 840 = 4000K
  • Kleur 860 = 6000K

De juiste afmeting kiezen

In Nederland kennen wij standaard afmetingen voor systeemplafonds.

De meest voorkomende rastergroottes zetten we op een rij:

  • 60×60 Het herkenbare vierkante raster
  • 30×120 Smalle banen in het rasterplafond
  • 60×120 Grote rechthoekige panelen, vaak voor de verlichting bijgesneden tot 30×120 te herkennen aan de 2x 36W tl buizen

Wij bieden led panelen in deze veel voorkomende afmetingen aan in onze webshop. Te herkennen aan de afmeting van het raster.

Hoeveel licht is gewenst?

Standaard worden onze led panelen zo ontwikkeld dat er net zoveel licht uitkomt als bij een TL-armatuur. Tijdens renovatie hoeft u dus alleen de TL-bakken te wisselen voor LED panelen om weer klaar te zijn voor de toekomst met een juiste lichtopbrengst.

Wilt u zeker zijn van de juiste hoeveelheid licht dan kunt u dit zelf berekenen met onze handige lichtcalculator bij ieder product in onze webshop.

In een systeemplafond.

Het bekendste kantoorplafond, het systeemplafond bestaat uit een raster van plafond tegels in de maat 60x60cm. Dit is de standaard voor de Nederlandse markt.

Waar u verlichting wenst verwijdert u één van de plafondtegels en legt u een zogeheten inleg-armatuur voor in de plaats. Voorheen waren dit tl inleg armaturen van 4x18watt. De oplossing, vervangen door een led paneel van ongeveer 4000 lumen en u kan het één-op-één vervangen helemaal zelf.

Bij een opbouw armatuur.

Soms is uw plafond géén systeemplafond. Dan bestaat het plafond uit een vast materiaal zoals hout, beton of gips. Hier treft u dan in de meeste gevallen een rechthoekig tl armatuur met twee buizen met een lengte van 120cm of 150cm.

Ook vierkante panelen worden gebruikt bij de bevestiging tegen het plafond. Ongeacht voor deze drie afmetingen hebben wij een led-vervanger op voorraad. Denk er aan dat u bij het opbouwen ook een opbouwrand mee besteld.

Bespaar tijd, geld en energie.

Led heeft zich de laatste jaren al bewezen als energiezuinige verlichting. Met de huidige led armaturen haalt u een hoger rendement wattage naar lumen. We noemen dit de lumen/watt verhouding. Boven de 100lm/w zit u goed.

Daarnaast is het periodiek vervangen van lampen en tl-buizen ook verleden tijd bij het overstappen naar led. Dit scheelt u een hoop tijd en geld. De financiële voordelen van led zetten we hier voor u op een rijtje.