Review Logo Gratis verzending vanaf €75 *
Review Logo ECO Friendly
Review LogoSnelle levering uit voorraad
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0

    Alles over inbouwspots

    In dit artikel vertellen we je alles wat je wilt weten over inbouwspots, zodat jij helemaal op de hoogte bent van deze veelzijdige vorm van verlichting!

    Railverlichting voor thuis/1-fase

    Railverlichting voor thuis ook wel 1-fase verlichting genoemd.

    Bekijk 1-fase verlichting

    Railverlichting voor op kantoor/3-fase

    Railverlichting voor op kantoor ook wel 3-fase verlichting genoemd.

    Bekijk 3-fase verlichting

    Railverlichting voor thuis/Magneet

    Railverlichting met magnetische bevestiging voor thuis.

    Bekijk Magneetverlichting

    In veel winkels, maar ook in veel verschillende interieurs, zie je steeds vaker de inbouwspot voorbij komen. Inbouwspots zijn een subtiele vorm van verlichting. Doordat de spots zo klein zijn, vallen ze niet te veel op. Hierdoor word je niet te veel afgeleid door de verlichting, maar gaat de volledige aandacht naar jouw (winkel)interieur. Ook is het een hele dynamische vorm van verlichting waar je veel kanten mee op kunt. In dit artikel vertellen we je alles wat je wilt weten over inbouwspots.

    Soorten inbouwspots

    Bij Qub verkopen we twee soorten inbouwspots: inbouwspots met GU10 fitting en inbouwspots met geïntegreerdeLED verlichting. Beide soorten hebben zo hun voordelen. Het voordeel van GU10 inbouwspots is dat je zelf de GU10 spot kunt kiezen die je erin wil draaien. Zo kun je zelf de kleurtemperatuur en de lichtintensiteit instellen, en kun je de spot heel makkelijk vervangen wanneer deze aan het einde van zijn branduren is. Het voordeel van inbouwspots met geïntegreerde LED verlichting is dat je een kant-en-klare inbouwspot koopt die je alleen nog maar aan hoeft te sluiten. Zo hoef je geen lichtbron meer uit te kiezen, maar kun je direct overgaan op de installatie.

    Inbouwspots aansluiten

    Het aansluiten van inbouwspots kan soms best een lastige klus zijn. Omdat inbouwspots in het plafond worden ingebouwd, moet er altijd een gat in het plafond gemaakt worden waar de inbouwspot in past. Toch is het wel een klus die je – met een goede handleiding – zelf zou kunnen uitvoeren. Het belangrijkste is dat je allereerst het juiste materiaal in huis haalt; een goed begin is het halve werk! In deze blog leggen we je verder uit waar je op moet letten bij de installatie van inbouwspots. Twijfel je over de installatie van je inbouwspots? Laat het dan door een professional uitvoeren. Zo voorkom je frustraties en zorg je ervoor dat jouw inbouwspots netjes en professioneel worden aangesloten!

    Inbouwspots vervangen

    Zelf je inbouwspots vervangen is gelukkig helemaal niet zo ingewikkeld. Wanneer je de GU10 lamp van je inbouwspot stuk is, kun je er heel gemakkelijk een nieuwe GU10 spot in draaien. Wil je de hele inbouwspot vervangen? Ook dit is niet ingewikkeld. Zorg allereerst dat je een platkopschroevendraaier bij de hand hebt, en dat je de stroom hebt uitgeschakeld. Haal daarna de inbouwspot uit het plafond. Met de platkopschroevendraaier kun je de schroefjes aan de achterkant losdraaien, om vervolgens de draden los te koppelen. Sluit daarna de bruine (of zwarte) en blauwe draden weer aan op de nieuwe inbouwspot. Kijk altijd goed naar de instructies van jouw inbouwspot of er nog specifieke dingen zijn waar je op moet letten. Als laatste druk je de veren van de inbouwspot naar binnen en plaats je de nieuwe inbouwspot in het bestaande gat in het plafond. Als het goed is heb je nu je inbouwspot vervangen!

    Hoeveel inbouwspots heb je nodig?

    Hoe veel inbouwspots je in een ruimte nodig hebt, hangt enerzijds af van de functie van de ruimte, en anderzijds van de lichtsterkte van de inbouwspotjes. In een winkel heb je bijvoorbeeld vaak meer licht nodig dan in een woonkamer. Wanneer je alle lampen gelijk over de ruimte wil verdelen, kun je dit gemakkelijk berekenen. Bekijk eerst hoeveel lux je nodig hebt in een ruimte; dit is de lichtsterkte die op het oppervlak valt. Vervolgens vermenigvuldig je dit met het aantal vierkante meters van de ruimte. De uitkomst hiervan is de hoeveelheid lumen die je nodig hebt. Dit getal deel je vervolgens door de lichtsterkte (het aantal lumen) van de lamp die je hebt uitgezocht.

    Hier een rekenvoorbeeld: voor een vergaderzaal is belichting van ongeveer 400 lux nodig. De vergaderzaal is 10 m2. Dit betekent dat er in totaal 400x10 = 4000 lumen nodig is. De inbouwspots die we hebben uitgekozen, hebben een lichtsterkte van 500 lumen. In totaal heb je dus voor deze ruimte 4000/500 = 8 inbouwspotjes van 500 lumen nodig.

    Heb je nog vragen over inbouwspots, of ontvang je graag advies over de verlichting in jouw ruimte? Neem dan gerust contact met ons op! Het team van Qub lichtexperts helpt je graag verder.

    Bekijk ook